Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

keuze Tip | hoe blijf ik duurzaam inzetbaar?

De arbeidsmarkt verandert constant. We blijven langer doorwerken en banen verdwijnen of veranderen. Om nu én in de toekomst aan het werk te kunnen blijven is het van belang dat je aan je inzetbaarheid werkt.
 
Hoe je dat doet? Hiervoor geef ik je 8 tips.
 
1. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied.
Door het volgen van cursussen of opleidingen blijft je vakkennis up-to-date.

2. Verbreed je kennis
Als je meer weet over andere vakgebieden ben je breder inzetbaar. Je wordt aantrekkelijker voor je eigen en andere werkgevers.

3. Beweeg genoeg.
Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Als je meer beweegt, ontspan je beter en ga je makkelijker om met stressvolle situaties.
 
4. Neem voldoende pauzes.
Geef jezelf de kans om regelmatig te ontspannen. Zo zorg je ervoor dat je niet constant aan het werk bent en voorkom je problemen die door chronische stress ontstaan.
 
5. Denk na over je werk.
Sta regelmatig stil over wat je wilt bereiken met je werk en of je werk nog bij je past. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen en dingen veranderen in je werk.
 
6. Bespreek je competenties.
Je competenties bespreken met je omgeving helpt je een goed beeld te krijgen van jouw kwaliteiten en valkuilen. Als je weet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, vind je sneller werk waar je voldoening uit haalt.
 
7. Praat met een coach.
Met gesprekken, tests en opdrachten laat een coach je jouw kwaliteiten, drijfveren en interesses ontdekken. Dit helpt je om je werk zo te veranderen dat het bij je past.
 
8. Ga in gesprek met je werkgever.
Steeds meer werkgevers vinden het belangrijk dat hun werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Hiervoor hebben zij programma’s ontwikkeld waarmee je aan de slag kunt om te werken aan je duurzame inzetbaarheid. Neem initiatief en ga vooral in gesprek met je werkgever.
 
Met de tips werk je aan een duurzame loopbaan. Dat betekent dat je gezond, gemotiveerd en vitaal aan het werk bent en blijft.

Met welke tip ga jij als eerste aan de slag?