Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Hoe ontdek je jouw talenten?

Dit is de oefening waarmee ik mijn kandidaten hun talenten laat ontdekken.

In de coachgesprekken merk ik dat veel kandidaten zich ongemakkelijk voelen als ze gevraagd worden hun talenten te benoemen.
Hoe is dat voor jou? Vind jij het ook lastig om zelf te vertellen waar je goed in bent?

De dingen die je goed kunt, doe je vaak heel vanzelfsprekend. Doordat het zo vanzelfsprekend gaat, realiseer je je vaak niet dat dát juist bijzonder is en dat niet iedereen het met hetzelfde gemak doet of kan.

Iedereen heeft talenten, ook al ben je je er niet altijd bewust van. Om meer inzicht te krijgen in jouw talenten, werkt het goed om 5 succesverhalen (3 van je werk en 2 privé) uit te schrijven: die dingen die jij tot een succes hebt gemaakt en waar je best trots op bent.
 
Ga als volgt te werk:
 
Stap 1: Schrijf je succesverhaal stap voor stap uit. Alles wat jij hebt ondernomen om tot het resultaat te komen, horen in je verhaal te staan. Schrijf in de ik-vorm: deze oefening gaat specifiek over jouw rol in de situatie.

Stap 2: Kruis alle talenten aan die je voor dit succesverhaal hebt ingezet.

Stap 3: Kies uit de aangekruiste talenten de 5 die echt nodig zijn geweest om er een succes van te maken.

Stap 4: Doe de voorgaande stappen ook voor je overige 4 succesverhalen.

Stap 5: Stel na het uitschrijven van al je succesverhalen een top 5 samen van de talenten die je het meest hebt ingezet. Het nut van deze top 5 is dat je nu kunt concluderen: elke keer als je de talenten uit je top 5 hebt ingezet, heeft het tot een succes geleid. Je kunt er dus van uitgaan, dat als je deze talenten benut, het weer tot succes zal leiden.
 
Met behulp van deze oefening word je je meer bewust van jouw talenten. Als je die goed kunt verwoorden, profileer je je beter in sollicitatie – of ontwikkelgesprekken. Hiermee vergroot je je kans op werk dat bij je past.
 
Ben jij je al voldoende bewust van jouw talenten?