Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Keuze Tip | Ontdek je persoonlijke waarden

Deze tijd, waarin enorme flexibiliteit, overgave en berusting van ons gevraagd wordt, is voor velen ook een tijd om (weer) eens na te denken waar het nu écht om gaat in je (werkende) leven. Kun je tussen het thuiswerken en alle andere taken door een moment voor jezelf vinden, sta dan eens stil bij wat voor jou belangrijke waarden zijn.

Weten wat jouw persoonlijke waarden zijn is essentieel om vast te stellen wat je belangrijk vindt in je leven. Deze waarden geven inzicht in zaken waarvoor je staat en waarvoor je gaat. Persoonlijke waarden maken jouw drijfveren zichtbaar.

Inzicht hierin vormt een belangrijk onderdeel bij loopbaancoaching. Je bewust worden van deze waarden geeft vaak inzicht in de werksituatie en waar het ‘energielek’ zit. Kloppen jouw waarden nog bij hoe je (werkende) leven er nu uit ziet? Of wordt zichtbaar dat er aanpassingen nodig zijn? Door dit te onderzoeken blijf je de regisseur van je eigen loopbaan!

Weten wat jouw persoonlijke waarden zijn is één van de eerste en belangrijkste stappen voor het maken van een passende loopbaan- en/of studiekeuze. Dat vind ik niet alleen, maar krijg ik achteraf ook altijd terug van de kandidaten. Het is de eerste stap die ik met elke kandidaat zet om erachter te komen wie hij of zij is en wat voor hem of haar belangrijk is. Iedereen heeft bepaalde waarden, die richting geven aan zijn of haar leven.

Persoonlijke waarden zijn ideeën die je hebt over hoe je in het leven wilt staan. Ze helpen je en geven je houvast bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Wanneer je een keuze maakt, dan kun je die keuze naast je waarden leggen en checken of de keuze goed of slecht matcht met jouw waarden. Jouw eigen waarden zijn dus erg belangrijk wanneer het gaat om het maken van een loopbaan- of studiekeuze. Voorbeelden van waarden zijn o.a. ambitie, respect en eerlijkheid.

Waarden gaan echt over JOU! Waarden komen van binnenuit. Je ontwikkelt deze waarden tijdens je leven. Eigenlijk ben je daar je hele leven mee bezig, maar vaak ben je je daar niet van bewust. Wil je plezier hebben in je werk of studie? Wil je het gevoel hebben dat jij de richting van je loopbaan zelf bepaalt? En wil je het idee hebben dat je zinvol werk verricht, ook tijdens je studie? Dan is het goed te weten wat jouw waarden zijn.

Zorg dat je top 10 van persoonlijke waarden helder is. Ze vormen een belangrijke basis om verdere inzichten te krijgen die kunnen helpen helderheid te krijgen in je loopbaan- of studiekeuzevraagstuk.