Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Keuze Tip | Ontdek je persoonlijke waarden

De start van een nieuw jaar is voor velen ook een moment om na te denken waar het nu écht om gaat in je (werkende) leven.

Of je nu op het punt staat een keuze te maken in je loopbaan, leven of je studie. Voor elke keuze geldt: het kost tijd en het gaat in stappen.

Niet voor iedereen is het eenvoudig om te kiezen. Vaak slaat de twijfel toe en wordt er geen keuze gemaakt. Een eerste stap bij het maken van een weloverwogen en passende keuze is stil te staan bij je persoonlijke waarden zijn.

Weten wat jouw persoonlijke waarden zijn is essentieel om vast te stellen wat je belangrijk vindt in je leven. Deze waarden geven inzicht in zaken waarvoor je staat en waarvoor je gaat. Persoonlijke waarden maken jouw drijfveren zichtbaar.

Inzicht hierin vormt een belangrijk onderdeel bij loopbaancoaching. Je bewust worden van deze waarden geeft vaak inzicht in de werksituatie en waar het ‘energielek’ zit. Kloppen jouw waarden nog bij hoe je (werkende) leven er nu uit ziet? Of wordt zichtbaar dat er aanpassingen nodig zijn? Door dit te onderzoeken blijf je de regisseur van je eigen loopbaan!

Persoonlijke waarden zijn ideeën die je hebt over hoe je in het leven wilt staan. Ze helpen je en geven je houvast bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Wanneer je een keuze maakt, dan kun je die keuze naast je waarden leggen en checken of de keuze goed of slecht matcht met jouw waarden. Jouw eigen waarden zijn dus erg belangrijk wanneer het gaat om het maken van een loopbaan- of studiekeuze. Voorbeelden van waarden zijn o.a. ambitie, respect en eerlijkheid.

Waarden gaan echt over JOU! Waarden komen van binnenuit. Je ontwikkelt deze waarden tijdens je leven. Eigenlijk ben je daar je hele leven mee bezig, maar vaak ben je je daar niet van bewust. Wil je plezier hebben in je werk of studie? Wil je het gevoel hebben dat jij de richting van je loopbaan zelf bepaalt? En wil je het idee hebben dat je zinvol werk verricht, ook tijdens je studie? Dan is het goed te weten wat jouw waarden zijn.

Zorg dat je top 10 van persoonlijke waarden helder is. Ze vormen een belangrijke basis om verdere inzichten te krijgen die kunnen helpen helderheid te krijgen in je loopbaan- of studiekeuzevraagstuk.