Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Studiekeuze | Mijn toegevoegde waarde 

Voor veel jongeren is het maken van een studiekeuze één van de belangrijkste beslissingen in hun leven. Een kleine groep weet al van jongs af aan wat ze later wil worden. Dit zijn vooral de mensen die voor het onderwijs of zorg kiezen. Voor een deel van de jongeren is de begeleiding die ze vanuit school of thuis krijgen voldoende om een goede studiekeuze te kunnen maken. Maar er is ook een groep waarbij dit niet zo is en die meer begeleiding nodig heeft bij het maken van een succesvolle studiekeuze. 

Dit is niet zo raar als je bedenkt hoeveel studies en onderwijsinstellingen er zijn in Nederland. Ook moet je al op jonge leeftijd een belangrijke keuze maken die grote invloed heeft op je toekomst. 

Het maken van een juiste en succesvolle keuze gaat in een aantal stappen en daar is tijd voor nodig. Door tijd te nemen om te ontdekken wie je bent, wat je kan en wat je daarmee wilt doen, ben je een eind op weg. Het is een proces waarbij je leert om goed over jezelf na te denken. Dit helpt je om een bewuste keuze te maken. 

                               Een gemotiveerde keuze waar jij voor 100% achter staat

De meeste middelbare scholen bieden aan hun leerlingen diverse studiekeuzeprogramma’s aan. "In die lessen ben ik meestal te druk bezig met andere zaken", is een opmerking die ik vaak hoor van jongeren. Daarnaast is het programma dat de school biedt meestal klassikaal of in groepsverband, waardoor leerlingen zich moeilijker kunnen concentreren, snel zijn afgeleid en zich laten beïnvloeden door vrienden of klasgenoten. Mijn toegevoegde waarde is dat ik door individuele begeleiding nog meer diepgang kan bereiken en maatwerk kan leveren. In mijn gesprekken ga ik uitgebreid in op wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en wat past bij mij? 

                             Dit is dé basis voor alle keuzes in de (studie)loopbaan

De studenten die ik begeleid ken ik niet. Hierdoor kan ik objectiever en met een frisse blik naar ze kijken. En zie ik dingen die ze zelf, ouders of leraren niet meer zien of over het hoofd zien. 

                      Kiezen voor een tussenjaar een onderdeel van de studiekeuze!

De optie om voor een tussenjaar te kiezen is een belangrijke aanvulling op de voorlichting over studiekeuze. De kennis hierover vormt namelijk een basis voor een bewuste keuze voor welke studie dan ook. Als de jongere nog niet weet wat hij of zij wil gaan studeren, dan bespreek ik ook de mogelijkheid van een tussenjaar. Besluit hij of zij te kiezen voor een tussenjaar, dan is het belangrijk om vooraf na te denken hoe dat tussenjaar ingevuld gaat worden. Een tussenjaar als optie achter de hand houden voor als het maken van de studiekeuze lastig blijkt, is niet slim. Het risico is dan dat er te weinig zinvolle invulling is en dat de jongere na het tussenjaar nog niet weet wat hij of zij wil studeren. Samen met de jongere kijk ik hoe het tussenjaar zinvol kan worden ingevuld.

                                              Een realistisch beeld schetsen

Voordat ik loopbaan- en studiekeuzecoach werd, heb ik jarenlang in loondienst gewerkt. Vanuit mijn functies als HR-medewerker en recruiter weet ik wat erop de arbeidsmarkt speelt en welke competenties, opleidingen en vaardigheden nodig zijn voor beroepen. Ik kan de studenten een realistisch beeld schetsen van functies en beroepen. Heeft de student meer informatie nodig over een beroep of wil hij of zij weten hoe het in de praktijk gaat? Dan breng ik ze in contact met mensen in mijn netwerk die ze meer over een specifiek beroep kunnen vertellen.

Mijn streven is dat studenten het traject afsluiten met 2 tot 4 studies die bij hun interesses aansluiten en passen. Dit maakt het voor studenten overzichtelijker. Zo kunnen ze gerichter gaan zoeken bij welke onderwijsinstelling ze deze studie willen gaan volgen. Ze gaan met praktische tips aan de slag voor het bezoeken van open dagen en meeloopdagen, inzetten van hun netwerk en invullen van de studiekeuzecheck. Met als uiteindelijke doel een goed beeld te krijgen van de studie en het maken van een bewuste keuze.

Wil jij ook een goede studiekeuze maken en weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan het stappenplan dat ik heb gemaakt je op weg helpen. Het stappenplan kun je hier gratis downloaden.