Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Hoe krijg je nog meer informatie over je toekomstige opleiding?

Het bezoeken van open dagen helpt je al om je een goed beeld te vormen van de opleiding. Je hebt waarschijnlijk ook gemerkt dat onderwijsinstellingen zich op deze open dag zich van hun beste kant laten zien. Mijn advies is altijd om niet alleen open dagen te bezoeken, maar zeker ook mee te doen aan meeloop- of proefstudeerdagen. Uit onderzoek is gebleken dat het meedoen aan deze dagen een belangrijke factor is voor een succesvolle studiekeuze.

Het is een mooie gelegenheid om de opleiding beter te leren kennen. Zo kun je ervaren hoe de sfeer, cultuur en onderwijsmethode bij de opleiding is. 

Hoe je het meeste uit deze dagen kunt halen leg ik je hieronder uit.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten meeloopdagen. De meeste universiteiten en hogescholen organiseren zelf meeloopdagen. Sommige opleidingen stellen een programma samen waarbij je van alle aspecten van de studie wat meekrijgt. Bij andere opleidingen word je juist aan een student gekoppeld die jou en andere toekomstige studenten een dag meeneemt. Vaak worden meeloopdagen georganiseerd door de studievereniging van een opleiding, waardoor je ook duidelijk ziet wat voor mensen de studie al doen.

Naast georganiseerde meeloopdagen kun je ook zelf een meeloopdag regelen tijdens normale les- en collegedagen. Ken je een student die de studie die jij interessant vindt al doet? Vraag dan of je een dag met hem of haar mee mag naar college. Vaak is dat geen enkel probleem. 

Beter niet-georganiseerd

Het voordeel van een niet-georganiseerde meeloopdag is dat je goed meekrijgt hoe de studie écht is. Vaak zijn georganiseerde meeloopdagen, net als open dagen, namelijk toch net iets leuker, spectaculairder en interessanter dan de studie misschien in werkelijkheid is.

Besef ook dat de studie veel meer inhoudt dan die ene dag dat je hebt meegelopen. Zo zijn er studies waar je weinig contacturen hebt en veel aan zelfstudie moet doen door boeken en teksten te lezen. En bij sommige technische studies werk je in je eigen tijd aan langdurige groepsopdrachten. Dat krijg je bij een meeloopdag niet altijd mee. Het is daarom handig om boeken en teksten door te kijken en naar de projecten te vragen.

Hoe haal ik het meeste uit een meeloopdag?

Een meeloopdag is als het ware een dag "proefstuderen". Probeer dit dus te doen en beeld je in dat je de studie ook al echt volgt. En stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe voel ik me daarbij?
  • Word ik er enthousiast van of niet?
  • Wat vind ik van de sfeer, werkvorm of type mensen van de opleiding?
  • Wat vind ik van de stad waar de universiteit of hogeschool staat?

Bij meeloopdagen is er ook veel ruimte voor vragen. Maak hier gebruik van om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van een studie.