Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze?

De meeste van ons genieten nog van een welverdiende zomervakantie. Voor we het weten is deze voorbij en begint het nieuwe schooljaar. Start je dochter of zoon in het voorlaatste of laatste jaar van de middelbare school, dan is het nu de tijd om onderzoek te doen naar een passende vervolgstudie.

Als ouder kun je een belangrijke bijdrage leveren in het hele studiekeuzeproces, zeker in deze onduidelijke tijd. 

Met de onderstaande tips beïnvloed je je kind niet, maar ga je samen met je zoon of dochter in gesprek. Je kind maakt hierdoor zijn eigen weloverwogen keuze.

Begin op tijd

Een juiste en succesvolle keuze kost veel tijd. Een weloverwogen keuze gaat namelijk in een aantal stappen. Stel vragen aan je kind, schets situaties en oordeel niet. Praat op gelijkwaardig niveau met elkaar. Dit zorgt voor ruimte en werkt activerend.

Bekijk samen de mogelijkheden

Na de middelbare school kunnen naast studeren ook werken, een eigen bedrijf of een tussenjaar tot de opties behoren. Niet elk kind is een studiebol of vindt het leuk om de hele dag in de studieboeken te zitten. In het mbo zijn vaak mogelijkheden om met een BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) opleiding naast een baan te studeren. In het hbo zijn er diverse mogelijkheden om een deeltijdstudie te volgen. Meer informatie over deze vorm van leren vind je op: http://www.bblopleidingen.org

Steeds meer jongeren beginnen een eigen bedrijf. Is dit een wens van je kind? Brainstorm dan samen over welk bedrijf dit zou kunnen zijn. Waar en hoe? Wat is daarvoor nodig? Wie kan daarbij helpen? Kan je kind echt niet kiezen? Bespreek dan de mogelijkheid van een tussenjaar om te ontdekken wat het wil. Zorg dat je kind vooraf wel goed nadenkt hoe dat tussenjaar concreet ingevuld gaat worden. Een tussenjaar als optie achter de hand houden om een lastige studiekeuze uit te stellen is niet slim. Je loopt dan het risico dat er te weinig zinvolle invulling is of dat je kind na het tussenjaar nog altijd niet weet wat het wil gaan studeren. 

Kiezen voor studeren

Als je kind kiest voor studeren, welke studie wordt dat dan? Waar begin je met kiezen? Laat je zoon of dochter op de eerste plaats ontdekken: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en wat past bij mij? Het is een proces waarin jouw kind leert om goed over zichzelf na te denken. Dit helpt om een bewuste keuze te maken. Ga op een rustig moment met je zoon of dochter in gesprek en stel de volgende vragen:

Waar krijg je complimenten over?
Wat vind je echt interessant?
Waar wil je moeite voor doen?
Welke belangrijke aspecten wil je terugvinden in je studie en je toekomstige beroep?
Wat wil je met je leven?
Wat wil je bereiken? Ken je iemand die dit al heeft bereikt?
Hoe wil je later werken? Wil je praktisch (met je handen) werken, wil je een baan waarbij je veel moet denken of ben je liever creatief bezig?
Welk niveau (mbo, hbo, wo) past hierbij?
Zet kleine stappen. Kijk vooral naar de studie, die baan komt later wel. Veel jongeren die ik begeleid denken dat ze zich, met een eenmaal gekozen studie, vastleggen voor het leven. Stel je kind gerust, want mensen wisselen tegenwoordig ook gerust later nog van beroep. Laat je zoon of dochter dan ook de studie kiezen die hem of haar op dit moment aanspreekt.

Studie kiezen

Je kind weet in welke richting en op welk niveau het wil gaan studeren. Laat je zoon of dochter dan eens gaan rondkijken op studiekeuzesites, in de Keuzegids of op sites van opleidingen. Laat hem of haar een top 3 maken van de meest interessante studies en ga hierover in gesprek. Stimuleer je kind om tijd te besteden aan het vergelijken van opleidingen. Bezoek samen meerdere (online) open dagen en kijk kritisch mee of er een realistisch beeld wordt gegeven van de opleiding. Lees de ‘studiebijsluiter’ van de opleidingen. Dat is een overzicht van allerlei feiten en cijfers over o.a. contacturen, toetsing, doorstroom na het 2e jaar, enz. Stel vragen over wat je na de opleiding kunt gaan doen.

Ervaar de praktijk

Bedenk of je mensen in je netwerk kent die dit beroep uitoefenen en breng je kind met hen in contact. Je kind krijgt zo meer inzicht en kennis over het beroep dat het interessant en aantrekkelijk vindt. Door met mensen in gesprek te gaan, kom je op ideeën en kunnen jij en je kind de haalbaarheid van de toekomstplannen toetsen. Dat geeft stevigheid aan de studiekeuze.

Stimuleer je kind om mee te doen met (online) meeloopdagen of in contact te komen met huidige studenten. Op deze manier kan je kind kennis delen en meer te weten komen over de sfeer, cultuur en onderwijsmethode. Het is een goede gelegenheid om vragen te stellen en een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de studie. 

Blijf in gesprek

Blijf ook na de studiekeuze in gesprek met elkaar. Een jongere die praat met zijn vrienden, ouders en decaan krijgt een beter beeld van zichzelf en de studie. Een studie kiezen is een belangrijke beslissing in het leven van jongeren. Het geeft richting aan het beroep dat ze later hebben. Veel jongvolwassenen willen daar met hun ouders of vrienden over ‘sparren’. Een veel gehoorde opmerking van ouders is: “De studiekeuze is de keuze van mijn kind. Het is zijn leven, dat kan en wil ik niet invullen”. Jongeren willen inderdaad niet dat ouders die beslissing nemen, maar samen praten over wat er allemaal gebeurt tijdens het studiekeuzeproces, vinden ze wel prettig.